Autóval Prágába 2021-ben

Autóval Prágába cseh és szlovák autópályadíjak, parkolási tanácsok Csehországban 2021

Autóval Prágába, cseh és szlovák autópályadíjak és parkolás tanácsok Csehországban 2021-ben!

Autóval Prágába, Autópályadíjak és parkolás Csehországban 2020

Cseh autópálya elektronikus matrica - Autóval Prágába

Autóval, leggyorsabban körülbelül 6-7 óra alatt lehet (Szlovákián keresztül) Budapestről Prágába eljutni. A Prága-Budapest útszakasz hossza, csupán 525 km, de fontos tudni a D1-es cseh autópálya a legforgalmasabb autópályák közé tartozik, így gyakran fennakadásokra lehet számítani Az Ausztrián keresztülmenő útvonal körülbelül 45 perccel hosszabb, ettől függetlenül, az Magyarország nyugati feléről érkezőknek érdemes lehet erre felé kerülni. Utazás előtt mindig célszerű leellenőrizni az autópályadíjakat, hogy tisztában legyünk az extra költségekkel, vagy nehogy később megbüntessenek bennünket, mert elfelejtettünk matricát vásárolni, vagy elektronikus pályahasználati díjat fizetni.
 

Az autópálya matrciák ára és érvényességük Csehországban 2021-ben

- A tíznapos autópálya matrica a matricán megjelölt dátumtól a tizedik naptári nap végéig érvényes.


Gépjármű típusa: Személygépjármű
Időtartam: 10 napos
Ország betűjel: CZ
Rövid név: Cseh pályamatrica
Bruttó ár: 4 590 Ft
Csehországban: 310 Kč 


- A havi autópálya matrica attól a naptól fogva érvényes, amelyet az értékesítő kijelöl, egészen a hónap végéig. Az érvényesség azon a napon szűnik meg, amely nap száma megegyezik a matricán kijelölt számmal.


Gépjármű típusa: Személygépjármű
Időtartam: 30 napos
Ország betűjel: CZ
Rövid név: Cseh pályamatrica
Csehországban: 440 Kč 


-Az éves autópálya matrica az előző év. december 1-jétől a következő második év január végéig érvényes. (pl. 2021 december 1-2022 január 31) Amennyiben az éves autópálya matrica már decemberben felragasztásra kerül, akkor 14 hónapon át érvényes. Amennyiben például a 2021 márciusában vásárolja meg a matricát, szintén csak 2022 január végéig lesz érvényes.


Gépjármű típusa: Személygépjármű
Időtartam: 1 év
Ország betűjel: CZ
Rövid név: Cseh pályamatrica
Csehországban: 1500 Kč 


A híres D1-es autópálya:
-Magyarok álltal leggyakrabban használt autópálya a D1-es. Ez az az autópálya ami közvetlenül Prágába vezet a szlovák határtól. (Brnón keresztől). Az autópálya felújítása lassan 10 éve tart (a felújítás végát 2022-re saccolják, és valószínű, a munkálatok végeztével, majd kezdhetik is újra a felújítást, ugyanis annyira túl van terhelve az autópálya), jóval megnöveli az utazási időt Prágába. Ha nincs baleset akkor is 1-2 órával többet kell az utazásra szánni, ami így már nem 4, 5 – 5 óra hanem könnyedén 6 – 7- óra is lehet!


-Ahol nincs felújítva az autópálya ott annak minősége kritikán aluli, és nem utolsó sorban veszélyes, lukakkal teli, ami az autótoknak sem tesz jót. Lengéscsillapító csere, defekt lehetősége benne van egy ilyen útnak.


-A Prága – Brno közti autópályán, egy km-re eső balesetek száma: 3,6!!! ami többszöröse egy átlag autópálya statisztika számainak. A balesetek többségét a gyorshajtás okozza! 

Hol vásároljon cseh autópálya matricát 2021-ben?

Az autópálya matrica értékesítésitése, magyar nyelven, 2021-től már ONLINE is megoldott. 2021. 01. 01-től elindúlt az elektronikus autópálya matrica rendszert. Ugyanezen az oldalon érvényesség ellenőrzés! Csak írja be a jármű rendszámát, és azonnal megtudhatja, van-e ma érvényes elektronikus autópályadíj-bélyegzője , vagy ha a járműve mentesül. Ha a védjegyének érvényessége még nem kezdődött el, akkor az engedélykód megadása után a Védjegyigazgatóságon ellenőrizheti. FONTOS! Amennyiben nem a hivatalos oldalon https://edalnice.cz/ várásolja meg az elektronikus matricát, a közvetítő oldalak felárat számíthatnak fel. A Prága club oldalon szereplő árak, a hivatalos árakat mutatják. Irodánk nem foglalkozik értékesítéssel, csupán a tályékoztatás a célunk.

 

Fizetős útszakaszok Csehországban 2021

Az autópályák és autópályák díjköteles szakaszainak listáját a Közlekedési Minisztérium 306/2015 Coll. Számú rendeletének 2. melléklete tartalmazza.

2020-ban a matricák kötelezővé válnak az újonnan megnyílt D1 és D3 szakaszokon, ami azt jelenti, hogy összesen több, mint 100 kilométer lesz útdíjköteles. A rendelet előkészített módosítása szerint a Předmostí – Rudná (kijáratok 282–354), valamint a Veselí nad Lužnicí, dél – Úsilné (kijáratok 107–131) szakaszokról van szó.

 

Fizetős autópálya szakaszok és gyorsforgalmi utak Csehországban

 • D0: Modletice – Prága, Slivenec (exit 76–16)
 • D1: Prága, Chodov – Kývalka (exit 2–182)
 • D1: Holubice – Kroměříž, nyugat (exit 210–258)
 • D1: Kroměříž, kelet – Říkovice (exit 260–272)
 • D1: Lipník nad Bečvou – Ostrava, Rudná (exit 298–354)
 • D2: Brno, Chrlice – államhatár (exit 3 – 61 km, ellentétes irányban egészen Lanžhot-tól, pihenő)
 • D3: Mezno – Čekanice (km 62 – exit 76)
 • D3: Měšice – Veselí nad Lužnicí, észak (exit 79–104)
 • D4: Jíloviště – Háje (exit 9–45)
 • D5: Prága, Třebonice – Beroun, kelet (exit 1–14)
 • D5: Beroun, nyugat – Ejpovice (exit 22–67)
 • D5: Sulkov – államhatár (exit 89 – km 151, ellentétes irányban egészen Rozvadov-ig, pihenő)
 • D6: Jeneč – Nové Strašecí (exit 7–32)
 • D7: Kněževes – Knovíz (exit 3–18)
 • D8: Zdiby – Řehlovice (exit 1–65)
 • D8: Knínice – államhatár (exit 80 – km 92, ellentétes irányban ingyenes)
 • D10: Stará Boleslav – Bezděčín (exit 14–39)
 • D10: Kosmonosy – Ohrazenice (exit 46–71)
 • D11: Jirny – Sedlice (exit 8–84)
 • D35: Mohelnice, jih – Křelov (exit 235–261)
 • D35: Holice – Lipník nad Bečvou (exit 276–296)
 • D46: Vyškov, kelet – Prostějov, dél (exit 1–21)
 • D46: Držovice – Hněvotín (exit 26–37)
 • D48: Bělotín – Bělotín, kelet (exit 1–3)
 • D48: Dobrá – Žukov (km 54 – exit 70)
 • D52: Rajhrad – Pohořelice, észak (exit 10–23)
 • D55: Hulín – Otrokovice (exit 16–30)
 • D56: Ostrava, Hrabová – ipari zóna – Frýdek-Místek (exit 40–52)

 

Sebességkorlátozás Csehországban

A maximális megengedett sebesség a cseh autópályákon 130 km/óra. Amennyiben az autópálya lakott területen helyezkedik el, a legmagasabb megengedett sebesség 80 km/órára csökken.

Büntetés az autópálya matricákért 2021

Ellenőrzések és bírságok

 

A jármű rendszámtáblája szerint a Cseh Köztársaság Rendőrségének és a Cseh Köztársaság Vámhivatalának ellenőrző szervei tudni fogják, hogy van-e érvényes elektronikus autópálya matricája, vagy a jármű fel van-e mentve.

 

Az ellenőrzést közvetlenül az autópálya úthasználati díjköteles szakaszán hajtják végre a rendszámtábla felismerését szolgáló kamerarendszerrel felszerelt járőrjárművek segítségével, vagy az ellenőrző kapukhoz való távoli csatlakozással, vagy pedig a pihenőhelyeken és a parkolókban végzett ellenőrzésekkel.

 

A bírságok összege

 

A járművezetőket, akiket a rendszer az autópálya úthasználati díjköteles szakaszán érvényes elektronikus autópálya matrica nélkül észlel (és ha a mentesség nem vonatkozik rá), 20 000 CZK-ig terjedő pénzbírsággal sújtják.

 

Az ellenőrzés kiterjed a mentességgel való esetleges visszaélésre is. Ha egy természetes vagy jogi személy a nélkül nyújt be bejelentést a mentességről, hogy erre jogosult lenne, a rendszer szándékos visszaélésre tett kísérletként értékeli ezt ki, és a bírság elérheti akár a 100 000 CZK-t is. Ha az autópálya úthasználati díjköteles szakaszát olyan jármű használja, amelyre a mentesség vonatkozik, de a járművezető nem tett bejelentést a mentességről, annak ellenére, hogy a törvény ezt előírja, legfeljebb 5 000 CZK pénzbírsággal sújtható. Ugyanannyi bírság fenyegeti azokat, akik tíz munkanapon belül nem jelentik be az Állami Közlekedési Infrastruktúra Alapnak, hogy a mentesség okai megszűntek.

 

Mi fog történni a megszerzett adatokkal és fényképekkel?

 

A jármű rendszámának beolvasása és az elektronikus autópálya matrica érvényességének ezt követő megállapításával egy időben fényképeket is készítenek a járműről, ha a járműnek nincs érvényes elektronikus autópálya matricája, vagy nem mentesül az útdíj alól. Közvetlenül a kép elkészítése után a szoftver felosztja a felvételt fényképre és adatokra, majd csak azokkal az adatokkal dolgozik, amelyeket az ellenőrző rendszernek küld.

 

A fényképeket nem használják az elektronikus autópálya matrica rendszerben. Csak meghatározott védelmi ideig tárolják őket, amely alatt a Cseh Köztársaság Rendőrsége vagy a Cseh Köztársaság Vámhivatala kikérheti őket esetleges közigazgatási eljárások keretén belül. A védelmi idő leteltével a fényképek automatikusan törlődnek.

 

 

 

 

 

 

Szlovák elektronikus autópálya-matrica- Autóval Prágába

Szlovákiában 2016. január 1-től e-matricás útdíjszedési rendszer került bevezetésre.Az úgynevezett e-matrica már indulás előtt megvehető az interneten vagy egy ingyenes mobilalkalmazás segítségével.Az elektronikus autópálya-matrica (eznámka) csak a virtuális térben létezik, így nem is kell a járműre ragasztania semmit, ha ezt a fizetési módot választja. Megvásárlásakor mindössze a jármű forgalmi rendszámát és a jármű származási országát kell megadni a rendszerben. Ezen adatok segítségével járműve nyilvántartásba kerül, és – a megvásárolt matrica érvényességétől függően – használhatja a szlovákiai autópályák és gyorsforgalmi utak díjköteles szakaszait. Ha idegenkedik az online és mobilos fizetéstől, a hagyományos matricát továbbra is megvásárolhatja az országhatár átlépésekor. A matricát forgalmazó önkiszolgáló eszközök jegyzékét, valamint a díjköteles szlovákiai útszakaszok listáját is megtalálja az e-matricákat forgalmazó honlapon.Az e-matricát online a www.eznamka.sk oldalon vagy az „eznamka" nevű, ingyenesen elérhető mobilalkalmazásban tudja megvásárolni.
 


Autóval Prágába, Autópályadíjak és parkolás Csehországban 2020

 

Szlovák autópálya-matrica típusok

 • az éves autópálya-matrica az adott naptári év január 1-jétől vagy attól a naptól érvényes, amikor azt a kijelölt útszakaszt használó személy megvásárolta, a matrica a következő naptári év január 31-éig érvényes,
 • 365 napos autópálya-matrica a kijelölt útszakaszt használó személy által megadott naptól számított 365 napig érvényes,
 • 30 napos autópálya-matrica a megadott naptól számított 30 napig érvényes,
 • 10 napos autópálya-matrica a megadott naptól számított 10 napig érvényes.Szlovák autópálya-matrica árak

Jármű: 3,5 tonna össztömeg alatti két nyomvonalú jármű, a legnagyobb műszakilag megengedett össztömegtől függetlenül az M1 kategóriába tartozó két nyomvonalú jármű

 • az éves  50 EUR
 • 365 napos  50 EUR
 • 30 napos  14 EUR
 • 10 napos  10 EUR
 •  

  Pótkocsi: O1 és O2 kategóriájú pótkocsi, ha az M1, N1 kategóriájú gépjármű műszakilag megengedett legnagyobb össztömege és a pótkocsi műszakilag megengedett legnagyobb össztömege együttesen meghaladja a 3,5 tonnát

  • az éves  50 EUR
  • 365 napos  50 EUR
  • 30 napos  14 EUR
  • 10 napos  10 EUR

   

  A vásárlási bizonylatot tartsa magánál

  A vásárlás folyamán meg kell adni a jármű regisztrációs számát, valamint az államot, ahol az jármű regisztrálva van. Fizetést követően egy bizonylatot kap a vásárlásról. Ugyan a törvény szerint Ön nem köteles magánál tartani ezt a bizonylatot, jobb, ha mégis magánál tartja.

   

  Fizetős útszakaszok Szlovákiában 2021

  D1 Bratislava, Vajnory - Hrič. Podhradie ● 173 km ●
  D1 Dubná Skala - Turany ● 17 km ●
  D1 Ivachnová - Prešov, Západ ● 143 km ●
  D1 Prešov, Petrovany - Bidovce ● 35 km ●
  D2 Brodské (SK/CZ) - Bratislava, Lamač ● 55 km ●
  D2 Bratislava, Jarovce - Čunovo (SK/HU) ● 9 km ●
  D3 Hričovské Podhradie - Žilina, Brodno ● 13 km ●
  D3
   Skalité - Svrčinovec ● 15 km ●
  D4 Jarovce (SK/AT) - Bratislava, Jarovce ● 2 km ●
  R1 Trnava - Ban. Bystrica, Kremnička ● 158 km ●
  R1A Nitra, Západ - Nitra, Kynek ● 2 km ●
  R2 Lovčica, Trubín - Žiar nad Hronom ● 5 km ●
  R2 Zvolen, Západ - Zvolen, Centrum ● 3 km ●
  R2 Zvolen, Východ - Kriváň ● 18 km ●
  R4 Košice, Juh - Milhosť (SK/HU) ● 14 km ●
  R6 Púchov, Juh - Dolné Kočkovce ● 1 km ●

   

  Sebességkorlátozás Csehországban

  A maximális megengedett sebesség a cseh autópályákon 130 km/óra. Amennyiben az autópálya lakott területen helyezkedik el, a legmagasabb megengedett sebesség 80 km/órára csökken.

   

  Sebességhatárok Szlovákiában

  A szlovák autópályákon a maximális megengedett sebesség 130 km/h.

   

  Büntetés az autópálya matricákért

  Amennyiben Ön érvényes autópálya matrica nélkül használja az autópályát, természetesen büntetést kaphat. Amennyiben a büntetést 15 napon belül megtéríti, az összeg csökkenhet, de, amennyiben az autópálya matrica hiányán kívül egyéb szabálytalanság is történik, a büntetés összege jelentősen emelkedhet.

   

  Hová ragassza a szlovák autópálya matricát

  A szlovák autópálya matricát sehová sem kell felragasztania. Elegendő megadni az autó regisztrációs számát, valamint az országot, amelyben regisztrálták.Internetes vásárlás esetén meg kell adni az e-mail címet, amelyre sikeres fizetést követően elküldik Önnek az e-matricát.

  Így a jármű része lesz a nyilvántartásnak és az ellenőrző kamera felismeri majd.


  Parkolás Prágában

  -Prágában a parkolás drága, a belvárosban szinte lehetetlen parkolni (ingyenes parkolás NINCS a belvárosban). Még akkor is, ha autóval érkeztek Prágába, azt ajánljuk, tegyétek le valahova az autót (zárt parkolóba), vegyetek 24 vagy 48 órás jegyet, és használjátok a prágai tömegközlekedési eszközöket. 
  -Két napos kimerítő, sörös városnézés után valakinek haza kell vezetni. garantáltan a hazafelé vezető út, hosszabbnak tűnik majd mint az idefele tartó út. 


  Parkolás Prágában


  Ha Prágába érve parkolóhely után kutatunk, a magyar rendszerhez hasonlóan zónákkal fogunk találkozni, amelyekben a parkolás ára eltérő lehet. 30, de akár 120 Cseh koronát is fizethetünk óránként, a parkoló elhelyezkedésétől függően. A parkolást olcsóbban is megúszhatjuk, ha Prága kijjebb eső területein állunk meg autónkkal, ahol csupán 10 koronába kerül egy óra. Vannak szállodák, amelyek vendégeik számára felár ellenében őrzött parkolót biztosítanak, így nem kell az utcán megállnunk. 

   

  Narancssárga Zóna: A maximum parkolási idő két óra amiért 40 Kc/óra díjat kell fizetni Általában itt este 18.00 után nem kell fizetni a parkolásért., de erről mindig győződjünk meg a helyszínen. A fizetés parkolóórával! 

   

  Zöld Zóna: A maximum parkolási idő hat óra, amiért 30 Kc/óra díjat kell fizetni Általában itt este 18.00 után nem kell fizetni a parkolásért., de erről mindig győződjünk meg a helyszínen. . A fizetés parkolóórával! 

   

  Kék Zóna (teljesen a belvárosban): CSAKIS helyi lakosok használhatják, akiknek erre jogosító kártyájuk van. A legtöbb belvárosi parkolóhely kék színű csíkkal van felfestve, ami annyit jelent NEM lehet itt parkolni még este 18.00 után sem  Kérjen magyar nyelvű, prágai idegenvezetést ! Írjon nekünk!

  Hianyzik a név.

  Hiányzik az üzenet tárgya.

  Hiányzik a telefonszámod

  Hiányzik az üzeneted!

  Az üzeneted siekresen elküldésre került

  Sajnos az üzenetedet nem sikerült elküldeni