Tömegközlekedés Prágában

Tömegközlekedési tanácsok Prágába érkezőknek 2020-ban

Tömegközlekedés
Prága 2020


 

Prága
sör-
túra,
látni-
valók,
Prágában

Prágában jegy nélkül utazni, tömegközlekedést használni nem menő dolog. Köztudottan Prágában a tömegközlekedés az egyik legjobb Európa fővárosai közűl. Mint pontosságban, kényelemben és pontosságban, és nem utolsó sorban kedvező ára miatt közkedvelt utazási módja mindenkinek aki Prágában tartózkodik. (tele is vannak a villamosok, metrók) Nagyon más lehetőség nincs is, hiszen az egyre szélesedő belvárosban az autóval történő parkolás nem megoldott, hacsak nem akarunk erre napi 25-30 EUR-t számolni.

A tömegközlekedés mindennapi velejárója egy prágai kirándulásnak, attól függetlenül hogy autóval vagy vonattal érkezünk, illetve, hogy hol is van a szálláshely, a belvárosban vagy a külvárosban. Mindenkinek ajánljuk a jegyvásárlást, abban az esetben, ha tömegközlekedési eszközt veszünk igénybe! A jegyárak nem túl drágák, és a budapesti rendszerrel ellentétben a teljeárú jegyet 90 a kedvezményes jegyet 30 percig lehet használni. Ezalatt az idő alatt akár hányszor átszállhatunk, nem kell újrakezelni a jegyet.

Mi helyi, magyar idegenvezetők vagyunk !

Prága, Idegenvezetés, Prágában

Idegenvezetés szívvel

Az idegenvezetést azért csináljuk, mert szeretjük csinálni. Nem ebből élünk. Az idegenvezetés mellett dolgozunk, vagy tanulunk.

Prága, Idegenvezetés, Prágában

Idegenvezetés lélekkel

Az idegenvezetés alatt apait anyait beleadunk. Nincs két egyforma idegenvezetés, minden, idegenvezetést próbálunk színessé tenni.

Milyen egy jó idegenvezető?

Az idegenvezető élő kapocs a város és a vendégek között. Olyan tudást, tapasztalatot és véleményt átadó vezető, aki személyiségéből fakadóan vonzóvá, érdekessé, izgalmassá teszi a települést, és idegenvezetésével komplex élményt szerez a vendégeknek .

Prága, Idegenvezetés, Prágában

Milyen jegyeket kell venni Prágában?

32 koronás átszállójegy

32 CZK/felnőtt; 16 CZK/gyermek 6 - 15 év között; Nyugdíjas jegy van de túristák ezt nem vehetig igénybe! A jegyek a jegykezeléstől 90 percig korlátlan átszállással használhatók. Nyíllal befelé kell betenni a sárga színű jegykezelőbe, rögtön felszálláskor, vagy mielött lemennénk a metróba!

24 koronás vonaljegy (át lehet vele szállni)

24 CZK/felnőtt; 12 CZK/gyermekek 6 - 15 év között; Nyugdíjas jegy van de túristák ezt nem vehetig igénybe! A jegyek a jegykezeléstől 30 percig korlátlan átszállással használhatók. Nyíllal befelé kell betenni a sárga színű jegykezelőbe, rögtön felszálláskor, vagy mielött lemennénk a metróba!

Tömegközlekedés Prágában 2020-ban

Azellenőrnek, a magyarországi gyakorlattól eltérően joga van a helyszínen feltartoztatni és megváratni az utast amíg a rendőr megérkezik!!! Az ellenőröket nem lehet megvesztegetni!!! Abban az esetben, ha megbüntetett az ellenőr és a helyszíni bírság ki lett fizetve, ez a papír nem jogosít az egész napos tömegközlekedés használatára! Az esetleges kellemetlenséget elkerülendő, mindenkit szívesen megkérünk a jegyhasználatra.

A három illetve több napra érkezőknek a bérletvásárlást is ajánljuk.
Rövidtávú bérletek
1-napos (24 óra) jegy 110 CZK
3-napos jegy (72 óra) 310 CZK
A jegyeket, bérleteket sok helyen meg lehet venni, legfőképp a metrómegállókban automatából!

Metró

A prágai metróhálózatot 3 metróvonal alkotja - A B C színeik: - zöld: (Depo Hostivař –Nemocnice Motol ) sárga (Černý Most - Zličín) és piros (Letnani - Háje) mellyel A metró minden nap hajnal 5 órától éjszaka 24 óráig jár. Munkanapokon csúcsidőben 2-3 percenként járnak a szerelvények más időszakban 4-10 percenként.

Villamos

A nappali műszakban reggel 4.30-tól éjszaka 24 óráig járnak éjszakai műszakban 00.30-tól 4.30-ig járnak az 51-58 villamosok melyek 30 percenként közlekednek. Minden éjszakai járat a Lazarska állomáson találkozik. A villamosok menetrendje minden megállóban megtalálható.

Busz

A nappali és éjszakai műszak a villamosokéhoz hasonló az 501-514 villamosok látják el az éjszakai műszakot. A menetrend minden megállóban megtalálható.

Hogyan vegyünk jegyet tömegközlékedéhez Prágában ha nincs a közelben újságos?
Jegy automatát sok helyen találunk Prága belvárosában. Természetesen főleg metróknál villamos megállókban. Elsőre lehet nem lesz könnyű jegyet varázsolni. Titka az egésznek: annyiszor kell a gombot megnyomni ahány jegyet szeretnénk venni majd csak utána fizetni.

2019 májusától, a villamosokon már bankkártyával is vehettek jegyet Prágában. Prágában az összes villamoson, 2019 májusától, már érintős bankkártyával is vehettek vonaljegyet (24 koronás= 30 perces, de át lehet vele szállni, vagy 32 koronás= 90 percig érvényes és át lehet vele szállni) vagy akár napijegyet (110 koronás és 24 órán keresztűl érvényes) vásárolni, és ami fontos felár ellenében. Ez bizony jelentősen megkönnyíti a dolgotogat . Nem kell apró után kutatni, automatát, vagy újságárust keresni – csak simán csipogtattok egyet a bankkártyával. A menetjegyet már nem kell érvényesíteni, minden szükséges adat rajta van a kinyomtatott papírcetlin.

Kérdése van tömegközlekedés Prágában témakörben?

Hianyzik a név.

Hiányzik az üzenet tárgya.

Hiányzik a telefonszámod

Hiányzik az üzeneted!

Az üzeneted siekresen elküldésre került

Sajnos az üzenetedet nem sikerült elküldeni