Látnivalók Prága

Nevezetességek Prágában. Kirándulási tippek, hogy mit érdemes megnézni!

Látnivalók


 

Prága
látni-
valók

Prága
Neveze-
tességek

Alegfontosabb  Prága látnivalók , és nevezetességek, a prágai Óváros és környékén.  Prága legfontosabb látnivalói között kihagyhatatlan a prágai Óváros. A prágai Óváros (cseh nyelven Staré Město) Prága közepén helyezkedik el, a cseh főváros legrégebbi része. A városrész a Hradzsinnal és a Kisoldallal szemben, a Moldva kanyarulatában fekszik. Területe 1,29 km², lakóinak száma a 2001-es népszámláláskor 10 531 volt.

Azoknak viszont akik igazán megszeretnék ismerni, a prágai Óváros környékének látnivalóit és nevezetességeit, betekintést szeretnének kapni, mi minden rejtőzik a ''falakon túl'', ajánljuk, hogy az Óváros látnivalóit, helyi, magyar nyelvű idegenvezetőnk segítségével tekintsék meg. A nevezetességeket bemutató idegenvezetésm lehet három órás vagy akár három napos is. Többféle típusú és időtartalmú idegenvezetést, ajánlunk Prágában, hogy mindenki megtalálja a legjobban szimpatikus útvonalat. 


Sörtúra látnivalók Prágában és Csehországban, látnivalók és nevezetességek

A prágai Óváros

A 10. század elején a Moldva gázlóinak közelében apró települések alakultak ki, az átkelőhelyek egyike a mai Károly hídhelyén volt. A 11. században az utak mellett bajor kereskedők telepedtek le, Týnben létrejött a cseh fejedelmi, majd királyi udvar, az apró települések gyorsan összenőttek, I. Vencel idején a beépített területek túlnőttek már a városfalon, és hivatalosan is önálló várossá, a középkori Európa egyik legfontosabb városává fejlődött az Óváros. A román kori épületek két-három méterrel a mai utcák szintje alatt álltak, ezért a Moldva gyakran elöntötte őket. A területet a 13. század végén elkezdték feltölteni, az utcák egyre magasabbra kerültek, így a román kori épületek földszintjei apránként a gótikus házak pincéivé alakultak. A bástyafalak mentén ekkor már mély védőárok húzódott; ennek vonala a mai belső körút: a Národní třída, a Na příkopě és a Revoluční třída. Az Óváros létrehozása, 1784 óta Prága része. A mai Óváros Prága I. kerületének része, a cseh főváros egyik leghangulatosabb, legtöbb látnivalót kínáló negyede.

Prága Látnivaló: A prágai ORLOJ

Aprágai Orloj: Az óramű 610 éves, de a legutóbbi 2018-as felújításakor, néhány, valószínűleg több száz éves, kisebb állatfigurát és a 20. század negyvenes éveiből származó üzenetet találtak a restaurátorok. Ezt hetven éve elrejtett levelet és korabeli újságokat találtunk. A levelet Vojtech Sucharda szobrász írta, aki a második világháború után az Orloj fafiguráinak a felújításával és a tönkrement szobrok másolatainak elkészítésével volt megbízva.

A levél és az újságok Szent Tamás apostol szobrában voltak elrejtve, röntgen segítségével találtak rájuk. A kutatóknak ugyanis gyanús volt, hogy ez a szobor könnyebb volt, mint a többi apostolé. A röntgen kimutatta, hogy a szobor belsejében üreg van, abban pedig egy alumíniumtok, amely a levelet és az újságokat rejtette. Levelében a szobrász csalódásának adott hangot, hogy az Orlojon azok a szobrok is megmaradtak, amelyeket ugyan fontos emberek ajándékoztak a városnak, de nem kapcsolódnak Prágához. Sucharda a problémáról egy mesét is írt, amely szintén megtalálható a rejtekhelyen.
Cím

Staroměstské nám. 1, 110 00 Josefov

Nyitva tartás


Nyílvános

Megközelítés

Metro: zöld
Megálló: Staromestka


Prága Látnivaló: A prágai KÁROLY HÍD

Aprágai Károly híd: 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és egyben a világ egyik leghíresebb hídját. A cseh főváros örök idegenforgalmi szenzációjának számító Károly híd a hiedelmekkel ellentétben nem az első átkelő volt Prágában. Ma összesen harminc alkotás látható a hídon, az utolsó 1938-ban került oda. A szabadtéri “szoborgaléria” ötletét egyébként a római Angyal-híd adta. Legendák szerint a híd szobrai éjjel elhagyják helyüket, hogy a járókelők között elkeveredve nézzék meg a többi hidat, amelyeket saját helyükről nem láthatnak.
Cím

Karlův most, 110 00 Praha 1

Nyitva tartás


Nyílvános

Megközelítés

Metro: zöld, Villamos: 22, 23
Megálló: Malostranska


Prága Látnivaló: Týn-templom

AA Týn-templom (teljes nevén Týn előtti Boldogasszony templom) (csehül a köznyelvben Týnský chrám, hivatalos nevén kostel Panny Marie před Týnem) egy háromhajós gótikus templom Prága óvárosában, Prága egyik jelképe. A 14. század közepén alapított templom helyén korábban egy román majd egy kisebb méretű korai gótikus templom állt. Az épület a mai formáját lényegében 1365-ben nyerte el. (1679-ben tűz pusztított a főhajóban, amelynek boltozatát ezt követően újjá kellett építeni.) A homlokzatot a 18. században barokk stílusban építették át, majd a 19. században egy emelettel magasították. Különleges, 80 méter magas "kettőstornyát" apró fiatornyok díszítik, ezzel fokozva a templom egyedi megjelenését. Az Ádámot és Évát jelképező két torony közül a déli torony szemmel láthatóan szélesebb.


Cím

Staroměstské nám., 110 00 Staré Město

Nyitva tartás


Hétfő-Péntek: 10.00-13.00 , 15.00-17.00

Szombat, Vasárnap: Zárva

Megközelítés

Metró: Zöld
Megálló: Staromestká


Prága Látnivaló: Régi zsidó temető

A 15. századtól a prágai zsidókat kötelezték arra, hogy halottaikat városukon belül temessék el. Így alakult ki a világon egyedülálló Régi zsidó Temető (Židovský hřbitov). Mivel a többi temető felszámolásakor azokból is ide hozták a sírköveket, a temetőben (Široká u. 3.) mintegy 12 000 síremlék zsúfolódik össze. A helyszűke miatt több rétegben temetkeztek, így valójában több mint százezer ember nyugszik itt. Az utolsó temetés 1787-ben volt. Az ide temetettek közül legismertebb a Löw rabbiként ismert Judah Löw ben Bezalel (1523–1609) – a legenda szerint ő készítette a Gólemet. A sírkő repedéseibe sokan cédulára írt rövid üzenetet dugdosnak három kívánsággal, hogy Löw rabbi teljesítse ezeket. A sírkövekbe faragott szimbólumok az egyes családok nemzetiségét (származási helyét), nevét és foglalkozását fejezik ki. Így például a kanna a templomi szolgálatot teljesítő levitákat jelöli, a szarvas a Cebi családot, a szabó sírkövén ollót, a zenészén hegedűt, a nyomdászén könyvet láthatunk.


Cím

Široká 3, 110 00 Josefov

Nyitva tartás


Hétfő-Vasárnap: 9.00-17.00
Szombat: Zárva

Megközelítés

Metró: Zöld
Megálló: Staromeská


Prága Látnivaló: Szent Miklós templom

ASzent Miklós templom (csehül: Kostel svatého Mikuláše) egy késő-gótikus és barokk stílusban épült templom a prágai Óvárosban, az Óváros tér (Staroměstské náměstí) sarkán. A jelenlegi épületet 1732 és 1737 között építették egy korábban, a XIII. század óta itt álló gótikus templom helyén, ami szintén Szent Miklós tiszteletére lett szentelve. Kezdetben a Cseh–szlovák ortodox egyház használta, majd 1920-tól a Csehszlovák Huszita Egyház központi temploma. 1945-ben a templomot cseh partizánok használták: innen üzemelt a prágai rádió, mivel annak épületét a Waffen-SS blokád alá vonta.
A ma is látható templom egy korábban leégett gótikus templom helyén épült, amelyről már 1273-ban említést tesznek. Bazilika rangja volt, amelynek nyugati homlokzatán egy prizmatikus torony állt piramis tetővel borítva, hozzáépítve a plébániához és az egyházi iskolához. Korabeli festményeken jól látszik, hogy a Týn-templommal átlósan szemben helyezkedik el, uralván az Óvárosi teret. Az eredeti templomból csupán néhány elem maradt meg. IV. Vencel uralkodása folyamán a reformáció, azonbelül pedig a huszita mozgalom központja lett. Szintén gyakran említik még együtt Janovi Mátyással és Jan Milíč-csel. 1635-ben a gótikus bazilikát "elfoglalták" a Montserrati kolostorból érkező bencések, akik központja az Emmauszi kolostor (Emauzský klášter) lett. 1730 és 1739 Kilián Ignác Dientzenhofer tervei alapján megépítették a jelenlegi templomot és a prelatúrai épületet. II. József uralkodása folyamán a templom bizonyos részeit (köztük elsősorban a harangokat) rekvirálta. A legenda szerint az egyik harangot egy Dolany nevet viselő faluról nevezték el, de amikor azt a Károly hídon keresztül szállították, pontosan ott esett bele véletlenül a folyóba, ahol anno Nepomuki Szent János is. Később aztán a harangot újjáépítették és a Lapidariumban kiállították.


Cím

Staroměstské nám. 1101, 110 00 Staré Město

Nyitva tartás


Hétfő-Vasárnap: 9.00-17.00

Megközelítés

Metró: Zöld
Megálló: Staromestka


Látnivalók


Látninavók Prága

Hagyományos illetve interaktív túráink, hajós városnézések alkalmával, bemutatjuk Prága látnivalóit és nevezetességeit.

LÁTNIVALÓK PRÁGA

Látninavók Brno

Rövid 2 órás, vagy akár 2 napos idegenvezetés Brnóban és környékén, a Punkva-barlang és a Macocha-szakadéknál.

LÁTNIVALÓK BRNO

Látninavók Cesky Krumlov

Cesky Krumlov és Ceské Budejovice nevezetességei akár 2 óra alatt, de egy egész napos gazdag program is megszervezhető.

LÁTNIVALÓK CESKY KRUMLOV

Látninavók Pilzen

Pilzen és a Pilsner Urquell sörgyár meglátogatása 6 órás program keretében, hogy a sörgyár semmi esetre sem maradjon ki.

LÁTNIVALÓK PILZEN

Látninavók Karlovy Vary

Karlovy Vary legfontosabb látnivalói, a Krsovice sörgyár és a Becherovka múzeum látogatásra 8 órás program keretében.

LÁTNIVALÓK KARLOVY VARY