Látnivalók Prága

Nevezetességek Prágában. Kirándulási tippek, hogy mit érdemes megnézni!

Látnivalók
Prága
Vencel tér


 

Prága
látni-
valók

Prága
Neveze-
tességek

Alegfontosabb  Prága látnivalók , és nevezetességek, a prágai Vencel tér és környékén.  Prága legfontosabb látnivalói között kihagyhatatlan a prágai Vencel tér. 750 méter hosszú, állandóan válltozó tér, mely reggel délben vagy este egészen más arculatát mutatja. Kinek mit jelent a prágai Vencel tér. Van akinek bevásárló utca, van aki mozikba színházakba jár és van akik az itt lévő, félig meddig nyílvános házakba. Legyen helyi az ember vagy turista, a prágai Vencel tér és környéke, kihagyhatatlan látnivaló.

Azoknak viszont akik igazán megszeretnék ismerni, a prágai Vencel tér környékének látnivalóit és nevezetességeit, betekintést szeretnének kapni, mi minden rejtőzik a ''falakon túl'', ajánljuk, hogy a prágai Vencel tér látnivalóit, helyi, magyar nyelvű idegenvezetőnk segítségével tekintsék meg. A nevezetességeket bemutató idegenvezetésm lehet három órás vagy akár három napos is. Többféle típusú és időtartalmú idegenvezetést, ajánlunk Prágában, hogy mindenki megtalálja a legjobban szimpatikus útvonalat. 


A PRÁGAI VENCEL TÉR

A Vencel-tér, ha Prága nem is legszebb, de mindenképpen az egyik legjelentősebb látnivalója. Az egykori Ló piacot (750 m hosszú és 45 illetve másik végén 63 m széles), még, ha mai szemmel elképzelhetetlen is, maga IV. Károly alapította, még 1348-ban. Mai kinézetéhez talán a XIX. századi átépítések, hozzáépítések után kezdett hasonlítani, amikor is a Nemzeti Múzeum is felépült. A tér manapság is évről évre változik. Ennek eredménye, hogy három évszázad, különböző stílusú épületei keverednek a prágai Vencel téren. Ezekből mutatunk be néhány érdekes látnivalót. Akik több látnivalót szeretnének látni, több érdekességet hallani, ajánljuk helyi idegenvezetőinket, akik örömmel állnak rendelkezésükre magyar nyelven. /p>

Prága Látnivaló: Nemzeti Múzeum

Alegnagyobb és legfontosabb cseh muzeális intézmény 1891-ben épült neoreneszánsz palotája a Prága központjában lévő Vencel tér legjellegzetesebb műemléke. A prágai Nemzeti Múzeumot, amelynek első neve Hazafias Múzeum volt, 1818-ban a korabeli cseh arisztokrácia több kiemelkedő hazafias érzelmű személyisége alapította, ők adták össze az induláshoz szükséges tőkét. Az első történelmi és régészeti gyűjtemények a Hradzsinban álló Sternberk-palotában lettek kiállítva (1821-1846). Az intézmény második székhelye a Vencel-térhez közeli Nostic-palota lett (1847-1892), majd a század végén, 1891-ben felépült a ma is álló speciális múzeumi épület. A számos történelmi esemény színhelyének és néma tanújának számító, Josef Schulz tervezte értékes múzeumi épület nagyszabású felújítását és korszerűsítését 2015 elején kezdték el.Az ezredforduló után a Nemzeti Múzeum megszerezte az államtól a történelmi székhely szomszédságában álló egykori csehszlovák szövetségi parlament 1970-ben felépült modern épületét, ahol a jövőben a gyűjtemények egy része kap elhelyezést. A volt szövetségi parlament épületében a múlt század 90-es éveinek közepétől egy évtizeden keresztül a Münchenből Prágába települt Szabad Európa Rádió (SZER) működött. Az épület 2006-ban azután került a múzeum tulajdonába, miután a SZER elköltözött az újonnan épített székhelyére.
Cím

Václavské nám. 68, 110 00 Nové Město, Csehország

Nyitva tartás


A hét minden napján 10.00-18.00

Megközelítés

Metro: zöld, piros
Megálló: Muzeum


Prága Látnivaló: Szent Vencel szobor

Aszobor Vencel fejedelmet ábrázolja lovon ülve, körülötte a négy cseh védőszent alakja : Ludmilla, Ágnes, Adalbert, és Prokop. Az emlékmű a cseh államiság jelképe. Az egyik legismertebb prágai szobor, melyen alkotója húsz éven át dolgozott, míg elnyerte mai formáját. Az alkotó 1848 és 1922 között élt Prágában. Ezzel jószerével élete nagy részén ott élt. A cseh szobrászat egyik legkiemelkedőbb alakja. Tanára volt a Képzőművészeti Főiskolának 1896 és 1919 között. Ezen a nagyszabású emlékművön kívül még portrékat, kutakat, és több emlékművet alkotott. Művei többnyire monumentális realizmust tükröznek. A talapzaton álló Szent Adalbert szobrát csak 1924-ben avatták fel.


Cím

Václavské nám., 110 00 Nové Město, Csehország

Nyitva tartás


Nyílvános

Megközelítés

Metro: zöld, piros
Megálló: Muzeum


Prága Látnivaló: Szent Vencel döglött lovon

Abotrányos alkotásairól elhíresült cseh David Cerny műve, amely Csehország védőszentjét ábrázolja, amint egy feje tetejére állított lovat nyergel meg. Az alkotás a Szent Vencelt, Csehország védőszentjét ábrázoló szobor karikatúrája, és néhány hétig az eredeti szoborral szemben volt felállítva a prágai Vencel téren, természetesen hatalmas tiltakozást kiváltva. Később magánterületre, a nekünk kissé érdekes nevű Lucerna palotába került, és jelenleg Csehország turistaattrakciói közé tartozik. David Cerny nevéhez fűződik egyébként többek között az Entropa elnevezésű alkotás, amely az EU országait ábrázolja, mindegyiket egy-egy sztereotípiával megjelenítve; Magyarország például dinnye és szalámi, míg Bulgária guggolós vécé képét öltötte magára.


Cím

Štěpánská 61, 116 02 Nové Město, Csehország

Nyitva tartás


Nyílvános

Megközelítés

Metro: zöld, piros
Megálló: Mustek


Prága Látnivaló: Kafka forgo fej

A 11 méter magas, 39 tonnás alkotás különlegessége, hogy a 42 rozsdamentes acélból készült. A rétegek külön-külön mozognak aminek köszönhetően Kafka arcát formázó szobor folyamatosan mozgásban van. A rétegek játékos mozgásának hála pedig Kafka fej Prágában mindig más irányba néz. A műalkotást a német, zsidó családból származó Kafka művei ihlették. A Kafka fej Prágában szobor – csakúgy mint Kafka írásai – sokféleképpen értelmezhető, és jó ideig gondolkodásra készteti a szemlélőt.


Cím

Charvátova, 110 00 Nové Město

Nyitva tartás


Nyílvános

Megközelítés

Metro: zöld, Villamos: 22, 23
Megálló: Narodni Trida


Prága Látnivaló: Vígadó

AzÓváros szélén álló Lőportorony melletti kulturális és társadalmi központ koncert- és kiállítótermeket, báltermeket, kávézókat, borozókat, sörözőket és éttermeket magában foglaló hatalmas épülete a cseh fővárosnak a turisták által egyik legtöbbet fényképezett műemléke.Az Obecní dum díszítésén ma már nemzetközi hírű korabeli cseh művészek vettek részt: Mikolás Ales, Max Svabinsky, Frantisek Zenísek, Josef Václav Myslbek, Alfons Mucha és mások. A Vigadó épülete A. Balšánek és O. Polívka tervei alapján Art Noveau stílusban épült, és a kulturális, társadalmi célok mellett politikai célokat is szolgált. Megépítésekor az akkori Német Ház ellenpólusának szánták ezzel is erősítve a cseh nacionalizmust, a Habsburg uralom alól kiszabadulni vágyó csehek nemzeti mozgalmát. Ezért nem is csoda, hogy 1918. október 28-án itt hirdették ki a Függetlenségi Nyilatkozatot, kikiáltva Csehszlovákia megalakulását, és itt ismertették az első törvényeket” – idézte fel Jezek, hozzáfűzve, hogy 1989 őszén a vigadóban zajlott le az első találkozó a korabeli kommunista kormány és a Václav Havel vezette Polgári Fórum képviselői között. Az épület egyébként is történelmi helyen áll: korábban ott alakították ki a cseh királyi udvart, amely később a Hradzsinba került.


Cím

nám. Republiky 5, 111 21 Staré Město, Csehország

Nyitva tartás


Köztéri

Megközelítés

Villamos: 6,8,15,18 Metro: Sárga
Megálló: Námesti Republiky


Látnivalók


Látninavók Prága

Hagyományos illetve interaktív túráink, hajós városnézések alkalmával, bemutatjuk Prága látnivalóit és nevezetességeit.

LÁTNIVALÓK PRÁGA

Látninavók Brno

Rövid 2 órás, vagy akár 2 napos idegenvezetés Brnóban és környékén, a Punkva-barlang és a Macocha-szakadéknál.

LÁTNIVALÓK BRNO

Látninavók Cesky Krumlov

Cesky Krumlov és Ceské Budejovice nevezetességei akár 2 óra alatt, de egy egész napos gazdag program is megszervezhető.

LÁTNIVALÓK CESKY KRUMLOV

Látninavók Pilzen

Pilzen és a Pilsner Urquell sörgyár meglátogatása 6 órás program keretében, hogy a sörgyár semmi esetre sem maradjon ki.

LÁTNIVALÓK PILZEN

Látninavók Karlovy Vary

Karlovy Vary legfontosabb látnivalói, a Krsovice sörgyár és a Becherovka múzeum látogatásra 8 órás program keretében.

LÁTNIVALÓK KARLOVY VARY