Budweiser cseh vagy amerikai?

Budweiser

Budweiser létezik, egy cseh és egy amerikai változatban. De melyik az igazi? Melyik volt hamarabb? Melyik a finomabb?

Melyik volt hamarabb?

Az Egyesült Államokban 142 évvel ezelőtt Missouri államban megalapított Anhesuer-Busch azért választotta az amerikaik számára is könnyen kimondható, németesen csengő Budweiser nevet, hogy az akkoriban nagy számban érkező, erősen sörös német bevándorlók felé nyissa a piacot.

Budweiser 

Valami hasonló zajlott le a csehországi Budějovicében is, annyi különbséggel, hogy ők csak jóval később kezdték el használni a Budweiser nevet, előtte az eredeti cseh verzió élt, a Budějovický Budvar. A sörfőzde aztán a németes hangzás miatt elkezdte használni a város német nevét, ami történetesen a Budweis. Innen ered az évtizedeken átívelő konfliktus aminek alapja, hogy az Anheuser-Busch szerint őket illeti meg a Budweiser név, mivel ők már a cseh sörgyár megalapítása előtt 19 évvel ezen a néven árulták a terméküket. A csehek közben földrajzi alapon követelik maguknak a nevet, mivel a sörfőzde Budweis településen található. Csehországban már emberemlékezet óta jó sört főznek. Ceské Budejovice (német nevén Budweis) alapításakor 1256-ban, II. Premsyl Otokar király nem feledkezett meg a sörfőzési jogot is adományozni a városnak. A következő évszázadok folyamán a Budweiser sör olyan híressé vált, hogy mind a császári, mind a királyi udvar az állandó megrendelői közé tartozott.

A Budweiser Budvar egy tipikus délcsehországi sör, mely különösen kimagaslik arany színével, kissé édes és kellemesen kesernyés ízvilágával. Különlegessége a cseh malátából, finom zateci komlóból és a 300 méter artézi forrásból származó kristálytiszta vízből álló tökéletes harmónia.

Tovább bonyolítja a történetet, hogy bár az amerikaiak hamarabb használták a nevet, de az Európára vonatkozó használati jogot több országban a csehek birtokolják. Az Anheuser-Busch ezért ahol nem adhat el Budweisert, ott Bud néven forgalmaz. Amerikában ezzel szemben teljesen más a helyzet, ott a Budweiser használati joga az Anheuser-Busch tulajdona, a cseheknek a tengerentúlon emiatt az eredeti nevüket kell használni, Missouriban például Budejovicky Mestansky Pivovar néven vannak jelen.

 

Melyik a finomabb?

A két sör egyébként műfaját tekintve egy kategóriába tartozik, mindkettő ivós lager. Ezzel kapcsolatban elég annyit tudni, hogy ez a sörfajta áll a legközelebb a cseh-német sörkultúrához sorolható magyar néplélekhez. És tényleg: az amerikai változat már színében is sokkal gyengébbnek tűnik, a cseh Budweiser sokkal sötétebb, mélyebb színű és hát az íze is jobb.A Budvar jóval markánsabb, karakteresebb és összetéveszthetetlenül fanyarabb, mint az amerikai Budweiser.

 

 

Helló Prága– Prága látnivalói, amiket kötelező megnézni. Amennyiben tetszett a Budweiser cseh vagy amerikai? bejegyzés, és magyar nyelvű idegenvezetéstsörtúrát szeretnél rendeli oldalunkon megteheted 

 

 

 

Comments are closed.