Euronet ATM- A nem kívánatos bankautomata

euronet

Euronet ATM- A nem kívánatos bankautomata

Az Euronet magát pénzügyi tranzakciókat (főleg kézpénzfelvételt) kényelmesebbé tevő cégnek hirdeti magát. És valóban! Bármerre megyünk mindenhol ott vannak a jellegzetes világoskék-sárka bankautomatái, így bármikor tudunk pénzt kivenni az automatáiból. Ne tegyük!

Mert, hogy  ennek mi az ára az Euronet-nél?

Azt kevesen tudják, és legtöbbször csak akkor szembesülünk vele, amikor otthon olvassunk a számlakivonatot.

Azt gondolnád, pénzfelvétel, bankautomatából nem okoz problémát? Felejtsd el, mert, ha nem figyelsz könnyedén ráfizethetsz.

euronet

Mindenhol, ahol a turisták nagyobb számban megfordulnak, így Prágában is, mára már tömeges számmal árasztotta el  automatáikkal az Euronet. Ott vannak a belvérosban, repólütéren, állomáson, pályaudvaron, tehát mindenhol ahol nagyobb számban megfordulnak turisták. 
Miért pont ott, ahol turisták vannak? Mert ez az automata a turistákat ‘vágja’ át. Amennyiben van cseh bankkártyád ‘rendes’ bankautomataként üzemel.  Amennyiben nem cseh kártyátok van (és miért is lenne), ne használjátok az Euronet automatákat mert nagyon ráfizethetsz. Kérdeznéd, hogy miért van ott mindenhol, ahol sok a turista? 

Miért rossz az Euronet bankautomata?
– Az automata megpróbál minél nagyobb összeget levetetni veled. A legkisebb ajánlott összeg amit ki  lehet venni az 10.000 CZK (cseh korona) ami úgy 130.000 HUF (magyar forint)  (Persze ki  lehet venni kevesebbet is, de ez nyelvtudás nélkül igencsak körülményes). Érdekes, hogy a legnagyobb ajánlott összeg amit kínál az 20.000 CZK, ami 260.000 HUF. Ki akarna ennyit levenni? 
-És, hogy miért akarja az automata, hogy minél nagyobb összeget vegyél le? Mert nagyon rosszúl vált, sokkal rosszabbul, mint egy átlag banki bankautomata. (Az Euronet, bankfüggetlen szolgáltató, NEM bank) Az átváltáson akár 15 %-al is rosszabbul járhatunk, amire még rájön a 4 USD (amerikai dollár) kártya használati díj amit az automata számít fel. 

euronet

Leegyszerűsítve:
Ha valaki 1000 CZK-t vesz ki az automatából a rossz átváltáson és a kártyahasználati díj miatt kb 250 CZK-t veszíthet.

Ha valaki   400 CZK-t vesz ki az automatából a rossz átváltáson és a kártyahasználati díj miatt kb 100 CZK-t veszíthet.

Mit tehetünk?
1. Fizessünk minél több helyen kártyával! (Amikor kártyával fizetünk és a pin kód megadása után a terminál arra rákérdez, mindig helyi valutában számoljon, ne hazaiban!)

2. Amennyiben van nálunk HUF vagy EUR készpénz, próbáljuk meg biztonságos helyen pl itt válltani. http://www.pragaclub.hu/penzvalltas-pragaban.html

Amennyiben idegenvezetést rendeltek, kollégáink segítenek a pénzváltásban is. https://pragaclub.hu/hellopraga.hu/pragai-idegenvezetesek/

 

 

Helló Prága– Prága látnivalói, amiket kötelező megnézni. Amennyiben magyar nyelvű idegenvezetéstsörtúrát szeretne rendeli oldalunkon megteheti!

Booking.com
Comments are closed.