Lennon fal Prágában

lennon-fal, Prága

A Lennon fal Prágában, a Máltai Lovagrend kertjének a Velkoprevorské (Nagyperjeli) téren álló fala.

Az 1980-as évek során, John Lennon az összes cseh kormányellenes tiltakozó szimbólumává vált, mivel a tiltakozók erre, a mára világhírűvé vált falra írták fel dalszövegeit és más politikai szlogenjeit. A híressé vált idézeteitől kezdve, mint az „adj esélyt a békének”, az ezt a korszakot átélő emberektől származó személyes véleményeken keresztül, a fal találóan emlékeztetett arra, hogy a múltban hogyan mentek a dolgok.

1988-ban a fal az ingerlés forrása volt a kommunizmusban Gustav Husak-nak. Fiatal csehek panaszaikat írtak fel a falra. A rendőrök és a diákok között gyakran összecsapásra került sor emiatt a közeli Károly-hídnál. A diákok mozgalmát gúnyosan “Lenonizmusnak” nevezték. A fal állandóan változott,mindig új rajzok kerültek rá és az eredeti Lennon porté elveszett a sok új festmény alatt. A szocialista hatóságok a Lennon-falat Prágában, többször átfestették, de az mindig megújult és bekerült a prágai turistakalauzokba is.

A falat 1998-ban és 2014-ben is lefestették fehérre. 2014-ben a fehér falra a Wall is Over (A fal megszűnt) felirat került. A felirat a Happy Xmas (War Is Over), tehát Boldog Karácsonyt. A háború véget ért, című szerzeményre utal, amelyet John Lennon és Yoko Ono 1971-ben készített.

Sokan tartottak tőle, hogy el fogja veszíteni a jelentőségét és a politikai visszhangját, de ez nem így történt. Az emberek egyszerűen folytatták a falfirkák rajzolását a falra, amely mára visszanyerte a régi kinézetét, és még mindig a múlt egy hatásos emlékeztetője.

Nyaranta a sok turista egyszerre festi tele a falat,de ezek mellett találunk nagyon jó alkotásokat is. Az elő utcazenélés is szinte a fal elengedhetetlen része.

Lennon fal Prágában

A Lennon fal Prágában, a mostanság magyar vonatkozású feliratoknak és festmények is gyakran helyt ad, kinek örömére, kinek bánatára.

Az egyik ilyen a vonatozó Orbán Viktor.

Helló Prága– Prága látnivalói, amiket kötelező megnézni. Amennyiben magyar nyelvű idegenvezetéstsörtúrát szeretne rendeli oldalunkon megteheti!

Booking.com
Cím

Velkopřevorské náměstí, Malá Strana, 100 00 Praha 1

Nyitva tartás

0:00 AM – 24.00 PM
Hétfő-Vasárnap

Megközelítés

22-es villamos Malostranské náměstí

Comments are closed.