Prágai Orloj

Prágai Orloj

Az óvárosi városháza tornya, amely Prága egyik leglátogatottabb műemléke, évente mintegy 700 ezer ember keresi fel. Itt található a Prágai Orloj is.

A prágai óvárosi városházát 1338-ban építették, több épületből áll. A neogótikus szárnyat a második világháborúban bombatalálat érte, ezért le kellett bontani. A városháza külső falán található Prágai Orloj első változata 1410-ben készült el, szerkezetét azóta többször is tökéletesítették. Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra.

Az óra három önálló részből áll, melyek egymás mellett helyezkednek el: bábjáték, szférakör és naptár. Legfelül található a bábjáték, mely még ma is a látványosság tetőpontjának számít.

Minden egész órában kinyílik két ablak az óra felső részén, és sorban megjelenik a tizenkét apostol. Érdekes, hogy Iskariót Júdás és Jakab, az Alfeus fia helyett Pál és Barnabás jelenik meg, akiket a Biblia nem számít a tizenkét apostol közé. Az apostolok alatt látható a halál jelképe, egy csontváz, mely indítja az apostolok menetét. A bal kezében homokóra van, amelyet megfordít. Más mozgó figurák is vannak: egy kukorékoló kakas, egy török férfi, aki a fejét rázza, a Hiú, aki tükörbe néz, és a Fösvény, akit egy pénzsóvár uzsorás ábrázol.

Prágai Orloj


A Prágai Orloj többek között háromfajta időt mutat: a régi cseh időt arab számokkal, a mai időt római számokkal, és a babiloni rendszer szerint tizenkét időszakra felosztott nappali időt.


Sok legenda fűződik a prágai Orlojhoz. Az egyik szerint egy bizonyos Hanuš mester építette meg. Oly kiváló volt a mestermunkája, hogy a város elöljárói attól tartottak, hogy máshol is hasonló órákat fog készíteni, mely miatt Prága helyett másra száll a dicsőség. Megakadályozva őt ebben, felbéreltek embereket, hogy megtámadják és megvakítsák Hanuš mestert. A legenda úgy végződik, hogy a haldokló Hanuš benyúl az óra fogaskerekei közé, és összerombolja azt. Szerencsére ez csupán egy eltúlzott történet. Hanuš azonban valóságos személy volt, aki Prágában dolgozott mint órásmester 1475-től 1497-ig.

A szakértők sok éven át azt hitték, hogy az ő munkája a csillagászati óra. Nemrégi kutatások azonban felfedik, hogy Mikuláš Kadaň készítette az órát 1410-ben. Majd Hanuš 1490-ben újjáépítette. A XVI. század óta az időmérő szerkezetet már többször is megjavították és újjáépítették. 


A II. világháború végén a nácik felgyújtották az óvárosi Városházát, miközben Prágából kivonultak. A csillagászati óra súlyosan megrongálódott.

A háború után az óra helyreállítására vonatkozóan két főbb javaslatot is fontolóra vettek: eredeti kinézetét állítsák vissza, vagy új számlapokat és figurákat építsenek bele teljesen más jelképekkel, mert az apostolok figurája nem tetszett a kommunista hatóságoknak. A módosítás véghezvitele előtt azonban három órásmester bebizonyította, hogy meg lehet javítani az órát, és így a háború előtti kinézetét adták vissza a szerkezetnek.

Érdekesség, hogy az Orloj legutóbbi 2018-as felújításakor, néhány, valószínűleg több száz éves, kisebb állatfigurát és a 20. század negyvenes éveiből származó üzenetet találtak a restaurátorok. Ezt hetven éve elrejtett levelet és korabeli újságokat találtunk. A levelet Vojtech Sucharda szobrász írta, aki a második világháború után az Orloj fafiguráinak a felújításával és a tönkrement szobrok másolatainak elkészítésével volt megbízva.

A levél és az újságok Szent Tamás apostol szobrában voltak elrejtve, röntgen segítségével találtak rájuk. A kutatóknak ugyanis gyanús volt, hogy ez a szobor könnyebb volt, mint a többi apostolé. A röntgen kimutatta, hogy a szobor belsejében üreg van, abban pedig egy alumíniumtok, amely a levelet és az újságokat rejtette. Levelében a szobrász csalódásának adott hangot, hogy az Orlojon azok a szobrok is megmaradtak, amelyeket ugyan fontos emberek ajándékoztak a városnak, de nem kapcsolódnak Prágához. Sucharda a problémáról egy mesét is írt, amely szintén megtalálható a rejtekhelyen.

Az óra naptárát körülölelő üregekben és rejtekhelyeken néhány kőszobrocskát is találtak, amelyek állatokat – például kutyát vagy baglyot – ábrázolnak, és az első elemzések szerint a 15. század elejéről származhatnak. A szakértők egyelőre többet nem tudnak.

A mostani felújítás alatt ismét megpróbáltak rátalálni arra a titkos rejtekhelyre, amelyről a múltban több dokumentumban is szó esett, de ezúttal is sikertelenül.

Már tavaly ősszel sikerült megtalálni azokat a dokumentumokat tartalmazó fémdobozokat, amelyeket 1949-ben és 1984-ben helyeztek el ott a torony felújítói. Bár a megtalált dokumentumok többsége dicsérte a korabeli kommunista rendszert, az 1949-ből származó dobozban volt egy 1948-ban keltezett levél is, amelyben a toronyfelújításon dolgozó munkások az új rendszert bírálták.

 

Helló Prága– Prága látnivalói, amiket kötelező megnézni. Amennyiben magyar nyelvű idegenvezetéstsörtúrát szeretne rendeli oldalunkon megteheti!

 

Booking.com
Cím

Staroměstské nám. 1, 110 00 Staré Město

Nyitva tartás

0:00 AM – 24.00 PM
Hétfő – Vasárnap

Megközelítés

Metróval a Staroměstska megálló

Comments are closed.