Prágai kürtőskalács

pragai-kurtoskalacs

A prágai kütrőskalács

Aki Prágába jön, biztosan találkozik kürtőskalács árussal, és kürtőskalácsot habzsoló túristákkal.

Sokan, Magyarok esetleg azt gondolhatják, hogy a prágai kürtőskalácsot ‘lopták’ a Csehek, a Székely Magyaroktól.

Sokan nem tudják, hogy a Prágában árusított szakolcai kürtőskalács nem mai dolog. A (trdelnik) kürtőskalács készítése a 19. század elejéig nyúlik vissza, amiről az első írásos említése 1911-ből való. Juhász Gyula magyar költő írt róla, aki a helyi gimnázium tanára volt!

Tehát van külön A székely-magyar kürtőskalács és a Prágában is árusított szakolcai kürtőskalács (Skalický trdelník)

Sőt, ha nagyon pontosak akarunk lenni, a magyar kürtőskalásnak nagyon sok rokona van. A német baumkuchen, az ónémet ayrkuchen vagy spiesskuchen, az osztrák prügeltorte, a szászbaumstriezel, a svéd spettekaka!!!, a szlovák trdelník, a cseh trdlo, a litván ragoulis vagy sakotis, a lengyel sekacz és a franciagateau-a-la-broche egymás rokonai

A felvidéki Szakolcán mintegy 200 éve készítik az édességet, s még ők maguk is azt hiszik, hogy a receptjük Székelyföldről származik.

A kürtőskalács székely eredetét nem vitatják: úgy hírlik, Gvadányi József tábornok erdélyi származású szakácsa vitte el a székelyek féltett kincsét.

Ez a kürtőskalács viszont nem a székely-magyar kürtőskalács.

Tudni kell, hogy a cseh-szlovák Trdelník sokkal gyengébb minőségű! Nnem alakul ki rajta karamellizált cukormáz! Nem a sütés előtt, hanem a sütés után hintik be cukorral, illetőleg forgatják cukorba.

 

Prágai kürtőskalács

Sőt most már ott tartunk, hogy a a fahéjas kürtőskalácsokat töltik is. Fagylalttal megtöltve, tejszínhabbal, nutellával és apró gyümölcsökkel árusítják, az édesszájúak nagy örömére

 

 

 

 

 

 

 

 

Helló Prága– Prága látnivalói, amiket kötelező megnézni. Amennyiben magyar nyelvű idegenvezetéstsörtúrát szeretne rendeli oldalunkon megteheti!

Booking.com
Comments are closed.