A Fekete Madonna Háza

fekete-madonna

A Fekete Madonna Háza

A kevés dolog közül, ami tényleg csak Prágában található egyedi látnivaló,  az a  kubista építészet, aminek egyik kulcseleme a Fekete Madonna Háza

 

Természetes, hogy a a rengeteg barokk és gótikus látnivalók között talán észre sem veszitek, a kubista épületeket.  Sokan egyszerűen csak azt gondolnátok, hogy azok az épületek a háború utáni, szocreál eredményei.

A cseh művészek a század elején rendkívül vehemensen vetették rá magukat az új stílusra, amikor is Pavel Janák fejéből kipattant a kubista házak építésének gondolata.

”Nem kell a derékszög, – mondta Janák, – unalmas! A ház, csakúgy, mint minden más, legyen inkább piramishoz hasonló, kristályszerű, lehetőleg jó sok hegyesszöggel.”

Úgyhogy lett kubista építészet, csakúgy, mint kubista bútorok (alig lehet rajta ülni), és kubista edények (alig lehet belőlük inni), kubista cigarettaszipka és kubista sütisdoboz.

Természetesen a kubista épület drága, nehéz megépíteni (a beton ugyanis nem volt még túl elterjedt, és téglából előállítani a rafinált formákat nem könnyű feladat), és többnyire nem is tetszett a közönségnek.

Azonban azt el kell ismerni, hogy dicséretes a törekvés egy újabb átfogó korstílus megteremtésére, ezenkívül pedig a gótikus és barokk Prágába a kubista épületek szervesen illeszkednek . Ugyan a húszas évekre a kubizmus végképp kifulladt, azonban hatásai igen elevenen érezhetőek. Így a prágai art-decoban, amely sokkal nagyobb karriert futott be, mint meg nem értett elődje (hívják néha rondo-kubizmusnak is).

Celetna utcai Fekete Madonna ház (1911-12) egy igazi rejtett látnivaló Prágában

 

Josef Gočár (1880–1945) a cseh kubizmus egyik kiemelkedő alakja, aki 1903-ban a Prágai Iparmüvészeti Iskolában kezdett tanulni Kotěra tanítványaként, akivel később együtt is dolgozott. 

Ezzel az épülettel alapozta meg Josef Gočár a kubista építészet történelmi gyökereit, azt a formanyelvet, amely a barokkból építkezik. (A Celetna utcai Fekete Madonna apartmanház , nem az egyetlen kubista látnivaló Prágában. Többi prágai kubista látnivalókat, egy későbbi bejegyzés rendszerezi)

Az épületben több látnivaló is található, ami nemcsak a szemeteknek, de a szátoknak is jó! Jenileg két kubista stílusban berendezett történelmi kávéház, illetve egy kubista múzeum és botlot is találtok itt.

fekete-madonna

fekete-madonna

Az épületet felújításakor az eredeti berendezést a lámpaernyőktől a ruhafogasig egytől egyig meghagyták.

Mikor beléptek az épületbe, ne felejtsetek el,  a lépcsőházban feltekinteni az égre! A képen látható különleges, egyedülálló lépcsőház látványa fogad.

A múzeum (Galéria), az egyik legjobban alábecsült múzeum Prágában.  3 emeleten helyezkedik el, de ettől függetlenül nem nagy, de a múzeumban akár másfél órát is el lehet tölteni.

A Fekete Madonna háza cím: Ovocný trh 569/19, 110 00 Staré Město

Belépő csupán 100 CZK.

Helló Prága– Prága látnivalói, amiket kötelező megnézni. Amennyiben magyar nyelvű idegenvezetést, sörtúrát szeretne rendeli oldalunkon megteheti!

Prágai szállások
Booking.com (function(d, sc, u) { var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0]; s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = u + '?v=' + (+new Date()); p.parentNode.insertBefore(s,p); })(document, 'script', '//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js');
Cím

Ovocný trh 569/19, 110 00 Staré Město

Nyitva tartás

8:00 AM – 24.00 PM
Hétfő – Vasárnap

Megközelítés

Metró: Námesti Republik vagy Mustek

Prágai szállások
Booking.com (function(d, sc, u) { var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0]; s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = u + '?v=' + (+new Date()); p.parentNode.insertBefore(s,p); })(document, 'script', '//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js');
Comments are closed.