Cseh autópálya matrica 2019

cseh-autopalya-matrica

Cseh autópálya matrica vásárlása és érvényessége

Cseh autópálya matrica esetében:

-Az egy éves matrica, 14 hónapig, a tárgyévet megelőző december 1-től tárgyévet követő január 31-ig érvényes.

-A havi matrica, az érvényesség kezdeteként megjelölt naptól a következő hónap azonos napjáig (ha nincs ilyen nap, akkor a hónap utolsó napjáig).

A magyar utazók részére legnépszerűbb cseh autópálya matrica

-A 10 napos matrica, a megjelölt naptól kezdve összesen 10 naptári napra érvényes.

cseh-autopalya
Csehországi autópályák

10 napos cseh autópálya matrica 2019-ben

Gépjármű típusa: Személygépjármű
Időtartam: 10 napos
Ország betűjel: CZ
Rövid név: Cseh pályamatrica
Bruttó ár: 4 590 Ft
Csehországban: 310 Kč

30 napos cseh autópálya matrica 2019-ben

Gépjármű típusa: Személygépjármű
Időtartam: 30 napos
Ország betűjel: CZ
Rövid név: Cseh pályamatrica
Bruttó ár: 6 590 Ft
Csehországban: 440 Kč

1 éves cseh autópálya matrica 2019-ben

Gépjármű típusa: Személygépjármű
Időtartam: 1 éves
Ország betűjel: CZ
Rövid név: Cseh pályamatrica
Bruttó ár Magyarországon : 21 990 Ft
Csehországban: 1500 Kč
 

cseh-autopalya-matrica

Hasznos tippek autópályán Csehországba utazóknak

Amennyiben célállomásotok Prága, akkor a Rajka – Pozsony – Brno – Prága útvonal ajánlott.  További az úttal kapcsolatos információkat és utazási tanácsokat ezen a linken találtok: Utazás Prágába

Amennyiben az úti cél nem közvetlenül Prága, Dél-Csehországot szeretnétek látni, vagy az utazást a Dunántúlról kezditek, akkor érdemes Bécsen keresztül menni, mert az út valamivel rövidebb és gyorsabb. Igaz ez esetben szükség lesz osztrák autópálya matricára is.

Hogyan utazzunk Prágába

Kapcsolódó közlekedési szabályok a csehországi utakon

A betartandó közlekedési szabályok szinte minden esetben azonosak Csehországban és Szlovákiában is, mint Magyarországon. Fontos! Az autópályákon mérik az előírt (70 méter) követési távolság betartását!

Sebességkorlátozások a Csehországi utakon:

Lakott területen belül: 50 km/h

Lakott területen kívül: 90 km/h

Kétsávos autóutakon: 130 km/h

Autópályán, és autóúton: 130 km/h

Meglepő módon nem létezik egységes szabályozás az Európai Unión belül a téli gumik, a hóláncok, valamint a láthatósági mellények használatára.

Magyarországon jelenleg nem kötelező a téli gumi használata (bár minden szinten ajánlásokat fogalmaznak meg, mind a közlekedés biztonságért felelős szervek) Csehországban a gépkocsivezetőknek november 1-től március 31-ig kötelező a téli gumiabroncs használata.

A hólánc használatát táblák jelzik, téli hónapokban, hólánc nélkül ne induljatok útnak!

Fényvisszaverő láthatósági mellény

A legegyszerűbb, ha mindig az utastérben van egy mellény (kesztyűtartóban, üléstámla zsebében, stb.), az autó utaslétszámához igazodó többi darabot pedig tarthatjuk a csomagtartóban is, amit az elsőként kiszálló könnyen beadhat, ha netán mindenkinek el kell hagynia a kocsit

Baleset, vagy büntetés esetén

Sok magyar gépjárművezető kerül kellemetlen helyzetbe a közlekedési szabályok nem kellő ismerete miatt. Csehországban közlekedési ügyekben a cseh rendőrség (Policie ČR), a helyi rendőrség (městská policie), valamint a vám és pénzügyőrség (celní úřad) járhat el. Szigorúan büntetik a szabálysértőket, a büntetés mértéke nagyjából megfelel a nálunk érvényes büntetésekének. A cseh hatóságok eljárási szabályai hasonlóak az itthon megszokottakhoz, azzal a különbséggel, hogy azokat következetesebben érvényesítik, valamint az eljáró hatóságnak rendkívül korlátozott lehetőségei vannak a büntetés mértékének helyszíni mérlegelésére, még kevésbé a büntetés elengedésére. Előfordulhat, hogy kisebb közlekedési baleseteknél, autófeltöréseknél több órát kell várni a rendőrség kiérkezésére. Közlekedési szabálysértés esetén a nagykövetség konzuli hivatalának nincs lehetősége arra, hogy a magyar állampolgár érdekeit képviselve vitassa a szabálysértés tényét, illetve a büntetés mértékét.

Járműmentés

Balesetet szenvedett jármű mentéséhez, vontatásához általános gyakorlat szerint a rendőrség hív ki erre szakosodott céget.

Figyelem! A mentési költségek több ezer eurós tételt is kitehetnek, ezért a járművezetőnek ragaszkodnia kell ahhoz, hogy előzetesen tájékoztatást kapjon a várható árakról és költségekről, és ennek birtokában dönthessen, hogy elkerülhető legyen az esetleges félreértés vagy visszaélés.

A csehországi biztosítók szövetsége 2015. január 1-től új segély-vonalat vezetett be a bajbajutott (balesetet szenvedett, lerobbant) gépkocsivezetők számára. Amennyiben a gépjármű útközben működésképtelenné válik, cseh telefonszámról segítséget kérhetnek a 1224 segélyszám tárcsázásával is.

Közlekedjetek a cseh autópályán óvatosan –

 

Prága Club-Helló Prága– Irodánk 2005 óta nyújt elengedhetetlen segítséget, utazás szervezésben, lebonyolításában. Idegenvezetésben, szállásfoglalásban, Prágába és Csehországba készülő csoportoknak és egyénileg utazóknak egyaránt.

Booking.com
Comments are closed.