Euró vagy cseh korona?

cseh korona

Mivel fizessetek Prágában? Euró vagy cseh korona?

Csehországban a hivatalos fizetőeszköz a cseh korona. Amennyiben euróval vagy forinttal szeretnétek fizetni, minden esetben a kedvezőtlen árfolyammal történő átváltásra is készüljetek fel. Utazás előtt, ha  van lehetőségetek rá, feltétlenül váltsatok cseh koronát!

Cseh korona váltása utazás előtt:

A legtöbb helyen, nem is lehet mással fizetni mint cseh korona! Ha tudtok, feltétlenül váltsatok előre cseh koronát! Nem kell sokat! Csakis annyit, ami elegendő egy egész napra, és amiből a maradékot, majd hazautazás előtt el tudjátok költeni. Gondolj arra, Prágában a legtöbb helyen kártyával fogsz fizetni (étterem, söröző, bevásárlóközpont). Egyedül kisebb ajándéktárgyakat, egy -egy italt, kürtöskalácsot fogsz cseh koronában fizetni. Éppen ezért utazás előtt minden feltétlenül ellenőrizd a kártyád lejárati dátumát és a beállított fizetési limiteket is, mert könnyen előfordulhat, hogy Prágában többet költesz az otthon megszokottnál.

Cseh korona váltása utazás alatt: 

Benzinkutakon, pályaudvaron, vonaton sose váltsunk cseh koronát! Pénzváltás helyett használjátok a bankkártyátokat! Abban az  esetben, ha nincs nálatok cseh korona, akkor is inkább euróval fizessetek mint magyar forinttal. Magyar forintra eleve nem lesz szükségetek, azt tegyétek el mélyre, és csak hazautazáskor vegyétek elő.

Cseh korona váltása Prágában, Csehországban:

Használjátok a bankkártyátokat, fizessetek bankkártyával ahol csak tudtok. Számos üzletben, szálláshelyen és szolgáltatónál elfogadják kártyát.

cseh korona

Mire kell figyelni bankkártya használatkor?

Fontos, hogy a kártyát szükség esetén le tud tiltani. A kibocsátó banknál, ezért a bank telefonszámát mindenképp mentsétek el a telefonba vagy külön jegyzetbe. A már említett utazás előtti ellenőrzések- a kártya lejárati dátuma és a beállított napi vásárlási- illetve készpénzfelvételi limit. Érdemes banktól olyan SMS-szolgáltatást igényelni, melynek keretében valamennyi kártyás tranzakcióról értesítést küldenek. Így mindig figyelemmel követhetitek pénzetek mozgását, és illetéktelen kártyahasználat esetén azonnal letilthatjátok azt. Amennyiben a kártyás fizetésnél  aláírást is kérinek, mindig olvassátok el figyelmesen, mit írtok alá. Érdemes mindig a helyi pénznemben fizetni, így a legjobb átváltási árfolyammal számolhattok. Természetesen Prágában is legyetek elővigyázatosak a PIN kód használatakor, győződjetek meg arról, hogy senki sem láthatja, milyen számokat üttök be az ATM-be vagy a bolti terminálba. PIN kódotokat soha ne írjátok le papírra és ne mentsétek el a telefonba. A külföldi kártyás fizetés Mastercard és Maestro bankkártyával az esetek többségében díjmentes! A külföldi kártyás fizetésnél alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról és a készpénzfelvétel (bankfiók és ATM) költségeiről minden esetben előzetesen tájékozódjatok a kártyát kibocsátó banknál, mert ezen díjjak különbözőek! A külföldi kártyás fizetésnél, illetve készpénzfelvételnél az adott napon alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról, a külföldi kártyahasználat esetleges költségeiről, valamint az SMS szolgáltatás díjairól minden esetben előzetesen tájékozódjatok kártyakibocsátó banknál.

Esetleg elfogyott, vagy nincsen előre váltott cseh koronátok, két lehetőségetek van:

a) Vesztek ki cseh koronát bankautomatából b) Pénzváltóhoz mentek és lehetőleg Eurót váltotok cseh koronára
CZK devizakereszt valós árfolyam
Ajánlott bejegyzés:Kézpénzelvétel ATM-ből Helló Prága– Prága látnivalói, amiket kötelező megnézni. Amennyiben tetszett a Cseh korona bejegyzés, és magyar nyelvű idegenvezetéstsörtúrát szeretnél rendeli oldalunkon megteheted!
Booking.com
Comments are closed.