Home > praga-nevezetesseg-klementinum

Klementinum, Csillagvizsgáló Torony A Klementinum kéthektáros területével Európa egyik legnagyobb épületegyüttese. A jezsuiták által létesített egyetem belső udvaraiban több barokk kori napóra is található. Az 1750-es években létesült csillagásztorony különleges nevezetesség, a toronyból szép kilátás nyílik a városra. Régi csillagászati műszerek, fa kvadráns, meridián található benne. Egykor innen szolgáltatták a pontos időt a prágaiaknak. A torony mellett a Barokk Könyvtárat és a Tükörkápolnát is érdemes megtekinteni.

Kepler Múzeum A Johannes Kepler egykori lakóházban berendezett múzeum 2009-ben, A Csillagászat Nemzetközi Évében nyitotta meg kapuit. A belépőjegyen az Orloj számlapja mutatja a belépés pontos idejét, hátlapján reneszánsz csillagtérkép található, 12 jegy adja ki a teljes térképet. Mivel a középkori lakóházak nem voltak túl tágasak, a múzeum méltán versenyezhetne a „világ legkisebb múzeuma” címért, ennek ellenére minden, a tudományok irányt érdeklődőnek kihagyhatatlan látnivaló.

Clementinum (Klementinum), Mariánské náměstí 5, Praha 1 – Staré Město, 110 00 Web: http://www.nkp.cz tel.: +420 221 663 111