Tömegközlekedés Prágatömegközlekedés Prága

Tömegközlekedés Prága

Tömegközlekedés Prága belvárosában és külvárosában, tanácsok Prágába érkezőknek!

A  világszínvonalú prágai tömegközlekedés ami megkönnyíti, helyzeteteket akkor is, ha például a szállást nem közvetlen belvárosban találtok magatoknak. Amíg van a közelben villamos vagy metró, nem lesztek elveszve, hiszen bejutni a belvárosba, és az esti hazautazás is  könnyedén megoldható tömegközlekedés használatával.

A villamos vonalakon éjszaka is járnak szerelvények (esetleg a számozásuk megváltozhat), de még ami jó, hogy a metrók is éjfélig járnak.

Prágai tömegközlekedési jegyek, és bérletek

Alapjában véve két fajta jegyet tudtok venni a prágai tömegközlekedési járatokra:
Az egyik a rövidtávú jegy, és a másik a hosszú távú jegy. Tehát van egy olcsóbb és egy drágább jegy, amely csak annyiban különbözik egymástól, hogy az olcsóbb jegyet 30 percig a drágább jegyet 90 percig használhatjátok.
Ugye milyen kedvesek?!
Ha még nem elég, hogy van egy olcsóbb és drágább jegy , amivel már eleve lehet spórolni, fontos tudnotok, hogy mindkét jeggyel átszállhattok, például metróról villamosra,vagy villamosról buszra!
Az érvényessége  a jegyeknek a kezelés pillanatában kezdődik, amikor is dátumot és időt nyomtat a jegykezelő automata a jegyünkre.
Amennyiben nem kezelitek a jegyet természetesen az olyan mintha nem is lenne jegy nálatok, és ez büntetéssel jár, ha az ellenőr ezt észre veszi. (Az ellenőrük, udvariasak, megértőek és megvesztegethetetlenek. Ha elkapnak az 900 CZK-s bünti)

Tömegközlekedéshez szükséges jegyek Prágában

Tömegközlekedés Prága

rövid távú jegy. Ezt tehát  30 percig használhatjátok, és az ára 24 CZK. Gyerkőcöknek 6-15 éveseknek 12 CZK. 6 éven aluligyerekek ingyen utazhatnak. 6-15 év között kedvezményes jegyek vehetők, de 10 éves kortól fényképes igazolvány szükséges a kedvezményes életkor igazolására. (A legtöbbször ez a jegy elegendő, ne felejtsétek el át lehet szállni a jegyekekel másik tömegközlekedési eszközre is)

 Tömegközlekedés Prága

hosszútávú jegy. Ezt a jegyet  90 percig használhatjátok. Ára 32 CZK, 6-15 éveseknek 16 CZK. 6 éven aluligyerekek ingyen utazhatnak. 6-15 év között kedvezményes jegyek vehetők, de 10 éves kortól fényképes igazolvány szükséges a kedvezményes életkor igazolására. Erre a jegyre talán akkor van szükség amikor, hétvégén reggel akartok a várba feljutni. Hétvégén természetesen ritkábban járnak a tömegközlekedési eszközök, amennyiben át kell szállni, könnyen át lehet lépni a 30 perces határt, és a várban pedig tárt karokkal várnak benneteket az ellenőrök.

Tömegközlekedés Prágában

Mindezek ellenére a legjobb jegy a mit ajánlunk a 24 órásjegy, aminek az ára  110 CZK, 6-15 és 65-70 éveseknek 55 CZK, illetve a 72 órás jegy, ami pedig 310 CZK. (Kétnapos 48 órás jegy nincsen!)
Ezt megveszitek, és le van a gond a jegykezelésekről. Természetesen ez a jegy is az első kezeléstől számolva kezdi el érvényességét, tehát 1X kezelni kell, de utána már nem, mert a kezeléstől számított 24 vagy 72 óráig érvényes!

tömegközlekedés Prága

 

2019 májusától, a villamosokon már bankkártyával is vehettek jegyet Prágában.

 

Prágában az összes villamoson, 2019 májusától, már érintős bankkártyával is vehettek vonaljegyet (24 koronás= 30 perces, de át lehet vele szállni, vagy 32 koronás= 90 percig érvényes és át lehet vele szállni) vagy akár napijegyet (110 koronás és 24 órán keresztűl érvényes) vásárolni, és ami fontos felár ellenében.

 

Ez bizony jelentősen megkönnyíti a dolgotogat J.  Nem kell apró után kutatni, automatát, vagy újságárust keresni – csak simán csipogtattok egyet a bankkártyával.

A menetjegyet már nem kell érvényesíteni, minden szükséges adat rajta van a kinyomtatott papírcetlin.

Tömegközlekedés Prága, különlegességek:

A bármely tömegközlekedési jegyet  a Petrin siklóra is használhatjátok.
70 éven felül ingyenes a tömegközlekedés! De, CSAK akkor, ha  kiváltjuk (nagyobb metróállomásokon elintézhető, pl. a Hlavni Nadrazi metróállomás információs pontjánál) a 70 éven felüli PID-kártyát (igazolványkép szükséges hozzá). Ezt a kártyát 65-70 év között is ki kell váltani, a kedvezményes 24 órás jegy igénybe vételéhez.

Metró 
A prágai metróhálózatot 3 metróvonal alkotja.  A, B, C színeik:
– zöld: (Depo Hostivař –Nemocnice Motol )
– sárga (Černý Most – Zličín)
– piros (Letnani – Háje)
A metró minden nap hajnal 5 órától éjszaka 24 óráig jár. Munkanapokon csúcsidőben 2-3 percenként járnak a szerelvények, más időszakban 4-10 percenként.

Villamos
A nappali műszakban reggel 4.30-tól éjszaka 24 óráig járnak. Éjszakai műszakban 00.30-tól 4.30-ig járnak az 51-58 villamosok, melyek 30 percenként közlekednek. Minden éjszakai járat a Lazarska állomáson találkozik. A villamosok menetrendje minden megállóban megtalálható.

Busz 
A nappali és éjszakai műszak a villamosokéhoz hasonló, az 501-514 villamosok látják el az éjszakai műszakot. A menetrend minden megállóban megtalálható.

Helló Prága– Prága látnivalói, amiket kötelező megnézni. Amennyiben magyar nyelvű idegenvezetéstsörtúrát szeretnél rendeli oldalunkon megteheted! Booking.com

Related Post