Sörgyárlátogatással egybekötött sörcsapoló iskola

Sörgyárlátogatással egybekötött sörcsapoló iskola talán az egyik legizgalmasabb programlehetőség a Prágába, csapatépítő kirándulásra érkező csoportoknak.

3 órás program keretében megismerkedhetünk a patinás, Velké Popovic-ben található Kozel sörgyárral. Látványos és remek hangulatú sörgyárlátogatás alkalmával megtudhatjuk miért különleges a cseh  sör és hogyan is készül. A bemutató közben a sörgyár pincéjében megkóstolható egy, speciális, kereskedelmi forgalomba nem kerülő sörkülönlegesség.

A gyárlátogatás csúcspontja a sörcsapoló iskola, amely bevezet minket a sörcsapolás titkaiba – megtudhatjuk mi az, ami igazán számít!

Gondoltuk volna, hogy a csapolásnak nyolc fázisa van: 1. tiszta poharat veszünk elő 2. pohárzuhany 3. a cseppsört elengedjük (ami a csőben maradt az előző csapolás óta, mert az már nem friss) 4. 45 fokos szögben tartjuk a poharat a csap alá 5. elkezdünk csapolni, egy húzásra, kétharmadig ebben a helyzetben, az emblémát a vendég felé fordítva 6. egyenesbe visszaállítjuk a poharat 7. tovább engedjük, hogy a habkorona 3-4 centi magas legyen 8. poháralátéten a vendég elé helyezzük.

Akkor tökéletes, ha a hab pont a kalibrációs vonalon áll meg. A pohárzuhanyra azért van szükség, mert ha száraz a pohár fala, akkor a szén-dioxid nem tud elszabadulni pohárból, és a pohár falán lebeg. Ha viszont bevizezzük a poharat, akkor nem lebegnek felszálló bubik a pohár falán. Tökéletes csapolás esetén két-három pohártól még nem puffad fel az ember hasa, ezt 5-6 pohárral el lehet odázni, ami direkte hasznos a vendéglátóipar szempontjából. A megfelelően csapolt sörön tartós a habkorona, nem esik össze. Jobban kijön az ízvilága, selymesebb lesz. Higiéniai szempontból az sem jó, ha beleér a kifolyócső a sörbe. Ha tökéletes volt a csapolás, akkor látszik a sör elfogyasztása után a “brüsszeli csipke”. Így nevezik a habból visszamaradt karikákat a pohár falán, annyi darab van belőle, ahány kortyra elfogyott a sör.

 

A söröspohárból, legjobb, ha csak sört iszunk. Nem azért, mert a sör szent, hanem mert zsírok tapadhatnak meg a pohár falán, amitől a sör nem habzik. Ez esetben forró vízzel és egy kis szódabikarbónával mossuk el, és öblítsük el hideg vízzel.

Ehhez hasonló turpisságokat tanulhatunk, a 1,5 órás iskolázás alatt, és természetesen annyi sört csapolhatunk ammennyit csak szeretnénk.

 

A sörcsapoló iskola elvégzését egy oklevéllel díjjazza a sörgyár.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *